Vuoden yritys:

Kiihtelys-Pyhaselkä -lehti 29.11.2007

Kierrätykseen erikoistunut Pyhäselän Romuexpert Oy täyttää ensi vuotena kolmekymmentä vuotta. Pyhäselän yrittäjät antoivat tunnustusta jo juhlavuoden aattona valitsemalla paikkakunnalla pitkään toimineen yrityksen vuoden yritykseksi.

Romuexpert Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja yrityksessä alusta lähtien mukana ollut Marjatta Kuosmanen kertoo yrityksen alkusysäyksenä olleen puolison harrastus.

Yrittäjien juhlahetki Pyhäselän vuoden yrittäjävalinnan julkistaminen maakunnallisessa juhlassa. Onnitteluja olivat vastaanottamassa toimitusjohtaja Jari Kuosmanen puolisonsa Reetan ja hallituksen puheenjohtaja Marjatta Kuosmasen kanssa.

Hänen mielenkiintonsa kohdistui vapaa-aikoina kierrätysmateriaalin hankintaan, jolloin syntyi yhteyksiä asiakkaisiin. – Oma yritys perustettiin kaivosalueelle, jolloin paikkakunnalla oli myös kaivostoimintaa. Marjatta Kuosmanen kertoi yrityksen hakeneen tonttia lastausmahdollisuuksien läheltä. – Tuolloin paikkaa ei ollut tarjolla, vaan sijoituimme kaivosalueelle. Se merkitsi periaatteellista ratkaisua myös kuljetustapaan ja nyttemminkin kuljetamme kaiken tavaran kumipyörin.

Keräily on toimiala, jonka Kuosmaset ovat opetelleet käytännössä. – Yritystoimintaan sinänsä on oppia otettu vastaan erilaisissa koulutustilaisuuksissa, mutta oma toimiala on ollut opeteltava itse, naurahtaa Marjatta Kuosmanen todeten alan varsin miesvaltaiseksi.

Yrityksessä on kuitenkin aina ollut selkeä työnjako, ei niin etteikö yrityksen asiat olisi tiedossa kummallakin omistajista. Talous- ja hallinnon asiat ovat Marjatta Kuosmasen osaamista ja muu käytännön työ kulkee toimitusjohtaja Jari Kuosmasen kautta.

Yritys järjestää kuljetus- ja purkupalvelut sekä vaihtolavapalvelut. Ulkomaankaupan yrityskuvaan on nostanut Jari Kuosmanen. – Venäjän kauppaa tehdään isossa mittakaavassa. Tavaraa ostetaan junavaunukuormittain ja materiaali menee suoraan ostajalle. Hammaslahdessa näitä esimerkiksi rautaa sisältäviä vaunulasteja ei nähdä, kertoo hallituksen puheenjohtaja. – Kauppa sujuu näppärästi telefaxien avulla, saamme ilmoituksen tulossa olevasta lastista, maksamme sen ja tuote matkaa asiakkaalle.

Marjatta Kuosmanen kertoo yrityksessä olevan ISO 9003 sertifiointi sekä ympäristösertifikaatti. – Ne ovat välttämättömiä laadun takeita sekä meille että asiakkaillemme. Tiedämme puolin ja toisin mitä ostamme. Kuosmasten lisäksi yritys työllistää 1-2 henkilöä. Yrityksen liikevaihto on 2,2 miljoonaa euroa.

Vuoden yrittäjävalinnastaan iloisesti yllättynyt ja saamastaan huomiosta Jari Kuosmanen ja Marjatta Kuosmanen kiittävät Pyhäselän yrittäjäjärjestöä, kuntaa sekä yhteistyökumppaneitaan.