Romuexpert Oy on metalliromun keräykseen ja markkinointiin erikoistunut yritys Hammaslahdessa Kaivoksentie 1:ssä.

Yritys on toiminut vuodesta 1978. Toimialueena on etupäässä Pohjois-Karjala ka keskeisiä toimittajia ovat konepajat, teollisuuslaitokset ja maanviljelijät. Konepajoille Romuexpert on järjestänyt myös nouto- ja vaihtolavapalvelut, useita viikottain vaihdettavia lavoja eri tuotteille.

Toisen polven romuyrittäjä Jari Kuosmanen on toiminut alalla 20 vuotta. - Siinä ajassa oppii, miltä rauta näyttää ja miten sitä on käsiteltävä.

Toisen polven romuyrittäjä Jari Kuosmanen on toiminut alalla 20 vuotta. Siinä ajassa oppii, miltä rauta näyttää ja miten sitä on käsiteltävä.

Yhtiö kerää vuosittain noin 3500 tonnia metalliromua. Asianmukaisen rekka- ja käsittelykaluston avulla romun nouto ja käsittely on saatu mahdollisimman joustavaksi. Erilaiset metallilajit erotellaan ja toimitetaan jatkokäsiteltäväksi tehdaslaitoksiin ympäri Suomea.

Toimitusjohtaja Jari Kuosmasen mukaan Suomessa rautaromun kierrätysaste on hyvin korkea, yli 90%. Jätehuoltolain määräysten kiristyminen on vaikuttanut myönteisesti, uusien lajitteluvaatimusten myötä metallit saadaan entistä tarkemmin hyötykäyttöön ja kaato-
paikoille päätyvän romun määrä vähenee.

ISO 9003-sertifiointi ensimmäisten alan yritysten joukossa

Myös tehtaiden laatuvaatimukset ovat kiristyneet. Metalliromun toimittajilta edellytetään sertifioitua laatujärjestelmää. Romuexpert otti ensimmäisten alan yritysten joukossa Suomessa käyttöönsä ISO 9003 -standardiin perustuvan laatujärjestelmän viitisen vuotta sitten.

ISO 9003-järjestelmä on tae yrittäjän toiminnan laadusta. Sertifioinnissa kiinnitetään huomiota esimerkiksi kaluston ja laitteiden asianmukaisuuteen,toimitiloihin, henkilökunnan ammattitaitoon ja koulutukseen sekä voimassa oleviin lupiin. – Prosessi on hallittava alusta loppuun. Olen itse toiminut alalla 20 vuotta. Siinä ajassa oppii, miltä rauta näyttää ja miten sitä on käsiteltävä, sanoo toisen polven romuyrittäjä Jari Kuosmanen.

Kilpailu kovenee

Romuexpertit Oy:n hallituksen puheenjohtaja Marjatta Kuosmanen toteaa, että kilpailu alalla on viime vuosina koventunut. – Romun myyntihinnat eivät ole nousseet suhteessa kuluihin. Metallien käsittely edellyttää suuria investointeja kalustoon, joten volyymin tulee olla varsin suuri, että katetta syntyy. Pohjois-Karjalassa on myös varsin vähän suuria metalliteollisuuslaitoksia, joten suurten määrien kerääminen on vaikeampaa kuin muualla Suomessa.

Jari Kuosmanen ja perinteikäs Wikströmin maamoottori.
Tällaisia ei nykyään romukuormissa usein tapaa.

-Toisaalta romuyrittäjien määrä on vähentynyt. Kun vanhan polven yrittäjät ovat lopettaneet, uusia ei ole tullut tilalle. 20 vuotta sitten romuyrittäjiä oli lähes jokaisessa kunnassa, nykyisin paljon vähemmän. Pyhäselkä on siinä mielessä varsin edistyksellinen kunta, että täällä on sekä romun että paperinkeruuyrittäjä.

Myös uusia metallituotteita

Romuexpert Oy markkinoi harkkoraudan lisäksi myös uusia metallituotteita: varastosta saa esimerkiksi metallilevyjä, -putkia, -palkkeja, laattoja, huonekaluputkia ja erilaisia peltejä. – Näitä tuotteita toimitetaan asiakkaille lähinnä Pyhäselkään, Kiihtelysvaaraan, Kiteelle, Tohmajärvelle, Polvijärvelle ja myös Joensuuhun, kertoo Jari Kuosmanen.

Romuexpert Oy:n varasto on avoinna arkisin klo 10-14.