Suomi on takapajula romuraudan keräilyssä Keski-Euroopan maihin verrattuna. Syynä tähän on romuraudan halpa hintataso, joka jarruttaa keräilytointa. Hintatasoa pitää osaltaan alhaalla vientikielto, joka estää romuraudan viennin ulkomaille, vaikka kysyntää olisi, sanoo romuraudan keräilytointa Pyhäselässä työkseen tekevä Jari Kuosmanen Romuexpertiltä.

Jari Kuosmanen sanoo, että keräilytoimen kansantaloudellinen merkitys on selvä. Romua saataisiin merkittävästi enemmän talteen, mikäli hintataso olisi kohtuullinen. Esimerkiksi Belgiassa romua kerätään meihin verrattuna kymmenkertaisesti.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että romun keräily on edelleen laskussa. Jari Kuosmasen mukaan useat romuliikkeet ovat viime aikoina lyöneet lapun luukulle, eikä uusia liikkeitä juurikaan ilmesty.

Jari Kuosmanen sanoo, että kevät on keräilyaikaa. Tyhjimmillään varastot ovat syksyllä.

Kuosmaset ovat harjoittaneet Pyhäselässä keräilytointa kymmenen vuoden ajan. Liikkeen perusti Pertti Kuosmanen, joka on edelleen toiminnassa mukana. Alan kehitystä kuvaa se, että romun reaalihinta on tuona aikana pysynyt ennallaan, mutta kustannukset kohonneet voimakkaasti.
Kuosmaset keräilevät romun lähinnä Joensuun talousalueelta. Kuljetus tapahtuu omalla kalustolla. Romut kerätään keräilypaikoilla valtaosin vaihtolavoille, josta ne kuljetetaan Pyhäselkään. Täällä ne lajitellaan ryhmittäin, leikataan sopivan kokoisiksi ja kuljetetaan Imatralle edelleen jalostettavaksi.

Kuosmasilla on oma kuljetuskalusto ja myös oma huoltohalli kaluston kunnostukseen. Työntekijöitä yhtiössä on viisi. Toiset viisi henkilöä työllistää sisaryhtiö Monilyijy Oy, joka valmistaa mm. vanne-
tasapainoja sekä noin 70% maamme uudenvuoden tinoista.

Kuosmaset eivät vain kerää vanhaa, vaan kauppaa käydään myös uudella raudalla. Alan palvelu on tehokasta ja raudat myydään asiakkaan niin halutessa määrämittaan leikattuna. Kuosmasilla on omat teollisuustilat Honkavaarassa, kuutostien tuntumassa, vanhan kaivostien varressa.